Dorita Hannah:  Prostorni činovi

GOSTOVANJE DORITE HANNAH NA AKADEMIJI DRAMSKE UMJETNOSTI I ODSJEKU ZA DRAMATURGIJU

PROSTORNI ČINOVI
izvedbeni dizajn & globalna pozornica

RADIONICA I SEMINAR (za studente BA i MA programa dramaturgije):
utorak, 28.05.2013,10:00 – 13:00 sati, Petrinjska 7

Što znači stvarati predstave u specifičnim ambijentima u vrijeme u kojem je prostor postao još više institucionaliziran, a institucije još više prostorne?

Prostor – i onaj stvaran i onaj virtualan – stremi ka inkorporiranju sistema moći koji definiraju, reguliraju i ograničavaju naše svakodnevne prakse. Iako su sloboda kretanja i izražavanja namjerno reducirane – lokalno i globalno – u ime same “slobode”, nedavni događaji na svjetskoj sceni otvoreno preispituju uspostavljanje i održavanje zaokruženih i razgraničenih teritorija. No, istovremeno, zamjećujemo  pokušaje ostvarivanja participativnih izvedbenih projekata u javnom prostoru: povezivanje tijela i zajednica u radosne događaje koji se odupiru granicama i društveno reguliranim praksama. Upravo oni će biti tema ove prezentacije i diskusije, s ciljem ispitivanja uloge i potencijala “prostorne dramaturgije”.

Spacial Acts

Dr. Dorita Hannah je interdisciplinarna arhitektica, dizajnerica i predavačica čije se istraživanje fokusira na prostornu izvedbenost i izvedbe u prostoru kao aktivne strategije za ponovno osmišljavanje praksi unutar javne domene. Trenutno radi kao gostujuća znanstvenica na NYU: Tisch School of the Arts, te McHale suradnik na SUNY Buffalo, School of Architecture. Objavljuje o praksama koje pregovaraju između umjetnosti, arhitekture i kazališta, a kao umjetnica se bavi kazališnom arhitekturom, scenografijom i dizajnom izložbi i instalacija. Dobitnica je čak deset nagrada, među kojima je i ona UNESCO laureata na Praškom Kvadrijenalu 1999. godine.

05.06.2015
Prof. Sibila Petlevski poziva na radionicu strukturirane improvizacije...