Studenti osvojili "Držića" i sudjelovali na raznim radionicama i projektima

Na natječaj za nagradu 'Marin Držić' ove godine prijavljene su 62 drame različitih tematskih, svjetonazorskih i estetskih preokupacija. Za razliku od prošle godine, kada su dominirale drame koje su se bavile raspadom obitelji i srodnih mikrozajednica, ove je godine u prvi plan iskočila tematika vezana uz materijalno i duhovno siromaštvo, a nemali broj tekstova kao okosnicu radnje su uzeli svojevrsno godotovsko čekanje. Očito ima nešto u onoj izreci kako je kazalište 'ogledalo života'.

Prvu nagradu povjerenstvo je dodijelilo drami '(Pret)posljednja panda ili statika' Dine Pešuta. Drama je to pisana rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasijeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira povijest bolesti naših prostora.

Drugu nagradu ravnopravno dijele drame 'U meni raste' Ružice Aščić i 'Kod Peregrinovih' Valentine Galijatović. Drama 'U meni raste' donosi priču neobičnog ljubavnog trokuta Muškarca, Žene i Sestre. Muškarčeva partnerica (Sestra) boluje od nepoznatog psihičkog oboljenja koje napreduje rapidnom progresijom te joj oduzima svaku mogućnost suvisle komunikacije sa vanjskim svijetom. Brinući o njoj, Muškarac i Žena se polagano zbližuju bolno svjesni etičkih komplikacija koje ta veza donosi sa sobom. Autor(ica) drame kreira suptilnu mrežu odnosa i emocija među likovima na način koji je izazovan za sva moguća buduća glumačka uprizorenja teksta. Drama 'Kod Peregrinovih' također se zbiva u okrilju obitelji. Samodopadni suprug Peregrin nije svjestan spisateljskog talenta koji kriomice razvija njegova supruga Peregrina. Osim toga, izgleda kao da uzima zdravo za gotovo njezinu ljepotu, kao i utjecaj koji ona ima na druge ljude. Dolaskom nećaka Perryja i njegova društva koje Peregrinu zasipa komplimentima i divljenjem, Peregrin biva uvučen u začudni teatar apsurda iz kojeg se neće lako izvući.

 

Studenti su u proteklih pola godine također sudjelovali na raznim radionicama, festivalima u raznim funkcijama te su bili sudionici u projektima u profesionalnim kazalištima kao i autori vlastitih projekata.

Mirna Rustemović i Dino Pešut su tako u redateljsko-dramaturškom tandemu izašli s dvije predstave, u ZKM-u s dječjom predstavom „Škola za anđele“, te u Gradskom kazalištu Sisak s predstavom „Poslije Alkestide“

Ivan Penović je ove godine sudjelovao s na Festivalu internacionalnog studentskog teatra (FIST) u Beogradu s predstavom „Sjećanje Vode“ u režiji Marine Pejnović. Sudjelovao je i na Opera Exam Festival u Budimpešti s predstavom „Priča o vojniku“ koja je realizirana u sklopu glumačke klase prof. Borne Baletića. S svojim tekstom kojeg je ujedno i režirao, „Sva lica Kim Jong-Una“ je prisustvovao na ovogodišnjem DeSadu i Kradu, odnosno dramskim čitanjima i kazališnoj reviji ADU. Bio je član F.I.N.D. Plus radionice ove godine u Berlinu pod vodstvom Thomasa Ostermeiera. I ove godine je sudjelovao kao dramaturg na klasi Baletić na tekstu „Drama o bebi“ s kojom će se ADU u šestom mjesecu predstaviti na festivalu studentskog kazališta u Sibii.

Borna Vujčić je ove godine sudjelovao kao dramaturg na glumačkoj klasi Aide Bukvić. Također, kao asistent redatelja je radio na predstavi „Živio Harms!“ u režiji Aleksandra Popovskog koja je premijeru doživjela ove godine u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Njegov kratki tekst „Ne čujem pečat, Josipe“ odabran je za dramska čitanja u programu Regionalna mreža. Sudjelovao na ovogodišnjoj Kazališnoj reviji akademije dramske umjetnosti (KRADU) kao dramaturg i autor teksta „Pa može se i tako reći“.

 

 

04.07.2017
Termini prijemnih i godišnjih ispita u jesenskom ispitnom roku...
23.06.2017
Zbog promjene termina održavanja Državne mature ...
16.06.2017
Ljetni i jesenski rok prijamnih ispita BA/MA + Završni godišnji ispiti BA/MA...
29.05.2017
U sklopu nastave Povijest kazališta i drame IV...